You are here: Home > Uncategorized > Vikend u Nirnbergu

Vikend u NirnberguPoseta Nirnbergu je u mom slučaju bila “dodatni sadržaj” uz odlazak u Playmobile Fun Park koji se nalazi u njegovoj blizini, a imajući u vidu i da je tu najbliži aerodrom sa direktnom wizz air linijom. O samom gradu sam znala vrlo malo pre puta, uglavnom ono što sam čula i pročitala o Ninberškom procesu, nacistima, a što nije bilo neki motiv za turističko putovanje. Oduševljenje nakon vikenda u ovom gradu me je navelo da podelim utiske koji su daleko pravazišli moja očekivanja.

20171007_114313

 

Nirnberg je sa svojih pola miliona stanovnika drugi po veličini grad u Bavarskoj. Iako je uglavnom poznat kao mesto održavanja nacističkih mitinga i posleratnog suđenja ratnim zločincima, grad datira još iz jedanaestog veka i nekada je bio značajni srednjevekovni centar. O tome svedoči prelepi centar grada sa starim i obnovljenim gradjevinama, kao što su Nirnberški zamak, nekoliko katedrala….

 

20171007_115831

20171009_121449

20171007_115816

Nirnberški zamak Kajzerburg  nalazi se na uzvišenju koje nadgleda gradske ulice i čine ga carska tvrđava, burgraf (sedište srednjevekovne regionalne administracije) i opštinske zgrade Slobodnog carskog grada Nirnberga iz vremena kada je Nirnberg bio grad-država. Poseta unutrašnjosti zamka se naplaćuje, uključujući i rezidencijalnu carsku palatu, kapelu, i toranj (3.5EUR do 7 EUR u zavisnosti šta sve planirate da obidjete), ali se mongi turisti zadrže na zidinama zamka odakle se pruža predivan pogled na stari grad.

20171007_124240 - Copy

 

Nedaleko od zamka se nalazi kuća Albrehta Direra  u kojoj je najpoznatiji nemački umetnik živeo izmedju 1509. i 1528. godine. U njoj nećete naći izložena njegova originalna velika dela, ali ćete moći da steknete uvid u način života umetnika, gradski porodični život u 16. veku (rekonstrukcija dnevne sobe i kuhinje), kao i u tehnike slikanja koje su se tada primenjivale, materijale, boje, itd…

P1130978

 

Ako putujete s decom nemojte preskočiti Muzej igračaka! I ako putujete bez dece, obavezno ga obidjite, oduševiće vas kolekcija igračaka iz raznih epoha, a neke će vas sigurno vratiti u detinjstvo.

Nirnberg ima i dobru shopping ponudu, u samom centru su prisutni skoro svi najznačajniji brendovi, nekoliko robnih kuća, brojne prodavnice cipela, velike drogerije… Imajte u vidu ako idete za vikend da nedeljom prodavnice ne rade !

Na trgu Hauptmarkt u centru grada koji je inače glavna gradska pijaca, održava se tradicionalni Božićni vašar (Kristkindlesmarkt) kao posebna atrakcija. Tada je pijaca prelepo osvetljena i ukrašena, tezge pune ukrasa, igračaka, i medenjaka i kolača od djumbira po kojima je ovaj grad poznat.  I van sezone praznika, kad sam ja bila,  ovaj trg je bio pun tezgi koje nude raznovrsne specijalitete, hranu i druge proizvode i suvenire.

20171007_120714

Kad smo već kod hrane, ovde svakako treba iskoristiti priliku i probati poznate nirnberške kobasice. Nemačka je generalno poznata po kobasicama, a da bi se kobasica mogla zvati “Nirnberškom” mora da zadovolji uslov da je napraveljena isključivo unutar  grada Nirnberga. Ove kobasice se prave od nemasne svinjetine u jagnjećim crevima. Mogu se kupiti i kao “brza hranu” u zemički. Mi smo po preporuci lokalnog vodiča probali upravo ove kobasice u zemički u restoranu nedaleko od Hauptmart trga, a tačno pored crkve sv. Lorenca. Na samom trgu je inače raznovrsna ponuda brze ali i tradicionalne  hrane za one koji bi da pojedu nešto s nogu i da imaju što više vremena  za obilaske.

20171007_121758

Za one koje zanima istorija vezana za drugi svetski rat i nacističku partiju, van centra grada, pored stadiona koji je bio mesto mitinga nacističke partije, izrgrađen je Dokumentacioni centar gde se pored dokumenata mogu videti i video i audio instalacije. Ovo mesto ne budi lepe uspomene, više je podsetnik na dogadjaje koji se ne smeju zaboraviti niti ponoviti.The BEST holidays

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply